Градината

Когато пристигнах в селото, където съпругът ми беше започнал работа няколко месеца по-рано, нямахме градина. Имах само една малка тераса на апартамента, в който живеехме, на която мжоех да си отглеждам цветя, и евентуално – чери домати.

This slideshow requires JavaScript.

Веднага започнахме да търсим градина, която да ползваме и за която да се грижим. Въпреки че над 50% от къщите и дворовете във въпросното село са изоставени, не успявахме да открием никой, готов да ни позволи да обработваме изоставената му градина. Хората или ги нямаше в селото, или ни гледаха съмнително и не искаха да ни разрешат да гледаме двора на изоставените им къщи…Не разбирахме това отношение и честно казано се чувствахме доста разочаровани и обезсърчени.

Нещата обаче се промениха в началото на лятото, когато се запознахме случайно с баба Митка. Тя живее в селото, няколко улици по-нагоре, заедно със съпруга си. Освен че се грижи за собствената си къща и градина, баба Митка се грижи и за още един двор на една изоставена преди 20 години къща. Усмихната жена ни позволи да се грижим за част от този двор, който се оказа точно срещу мястото, където живеехме. Така се сдобихме с градина, за която да се грижим, и с място, където да гледаме малко зайчета, куче, а някой ден – може би и пилета.

Баба Митка е чудесен, усмихнат човек, винаги готов да помогне и да даде по някой ценен съвет за отглеждането на зеленчуци.

Ако обаче и вие сте решили да отидете на село някъде в България, ако искате да имате къща или градина, за която да се грижите без да купувате имот или да плащате наем, споделете с хората в тази Фейсбук група, наречена “Имот под наем БЕЗ наем” – със сигурност ще откриете някой, който има имот някъде в България и е готов да го предостави за ползване само за да не е изоставен и някой да се грижи добре за него! Успех!

Тук можете да видите какво се случва в Градината на Дори.